Title Image

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Φιλοσοφία & Όραμα

Η ποιότητα των οίνων μας βασίζεται στη μοναδικότητα του terroir μας.  Με τις μικρότερες δυνατές παρεμβάσεις τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο, κρατούμε αναλλοίωτο τον ασυμβίβαστο και στιβαρό χαρακτήρα του Ξινόμαυρου της Νάουσας.

Τα ιδιόκτητα κτήματά μας είναι σχεδόν 50 ετών, φυτεμένα τη δεκαετία του ’70. Η απόδοσή τους, όπως είναι φυσικό, έχει υποχωρήσει πλέον γύρω στα 600-700 κιλά ανά στρέμμα, ακόμα και στα 400 σε κάποια σημεία. Αυτό όμως τους επιτρέπει να παράγουν ένα σταφύλι γεμάτο γεύση, που μας δίνει το καλύτερο κρασί.

Αυτό το Ξινόμαυρο δεν θέλει βιάση. Όσο περισσότερο το κρατάς, τόσα περισσότερα σου δίνει. Η παλαίωση είναι ο δρόμος για… τον παράδεισο, όχι όμως από βαρέλι!

Τα κρασιά μας δεν περνούν από βαρέλι, είναι δεξαμενής. Το terroir μας παράγει ένα σταφύλι αρκετά υψηλόβαθμό, είναι πάντα πάνω από 13 baume, που δίνει ένα κρασί ζωηρό με φρουτώδη χαρακτήρα. Θέλοντας να κρατήσουμε αναλλοίωτα αυτά τα χαρακτηριστικά, αφήνουμε το κρασί μας να παλαιώνει μόνο σε δεξαμενές και μετά στη φιάλη. Η σοδειά μας του 2000 είναι ακόμα στις δεξαμενές μας και γίνεται όλο και καλύτερη!

Αμπελώνες

Η οικογένεια μας καλλιεργεί  το Ξινόμαυρο για περισσότερα από 100 χρόνια. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες μας βρίσκονται στη Νάουσα Ημαθίας, στον Λόφο της Γάστρας.

Ο Δημητρός Μελιτζανής φύτεψε τα πρώτα κλήματα Ξινόμαυρου το 1918. Μετά τη φυλλοξήρα, το‘71-‘72 τα αρχικά κλήματα, που είχε φυτέψει ο ιδρυτής του Κτήματος αντικαταστάθηκαν με φυτά που παραμένουν μέχρι και σήμερα. Αν και έχουμε ξεκινήσει κάποιες αναμπελώσεις, σε μια έκταση 4 στρεμμάτων, προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα παλιά μας κλήματα, τα οποία πλέον πλησιάζουν τα 50 έτη. Η απόδοσή τους, όπως είναι φυσικό,  έχει υποχωρήσει πλέον γύρω στα 600-700 κιλά ανά στρέμμα, και σε κάποια κομμάτια ακόμα και τα 400, αλλά αυτό τους επιτρέπει να αποδίδουν πολύ πιο ποιοτικό σταφύλι.

Ο κλώνος που καλλιεργούμε είναι το «καθαρό» ναουσέικο τζαμπί, το οποίο είναι μικρό και με αραιή ρώγα που δεν ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών.

Τα 22 ιδιόκτητα στρέμματα του Κτήματος στο Λόφο της Γάστρας βρίσκονται στα 230 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο προσανατολισμός του κτήματος επιτρέπει στον ήλιο να «χαϊδεύει» το αμπέλι από την ανατολή μέχρι τη δύση του, ενώ κάθε βράδυ πιάνει ένα αεράκι που έρχεται να ξεκουράσει τα φυτά.

Το αμπελοτόπι μας ξερικό και στραγγιστικό. Έχουμε να ποτίσουμε από το 1993 και τα σταφύλια μας είναι κατά κανόνα πλούσια και υψηλόβαθμα, πάνω από τα 13 baume. Το έδαφός του, αργιλώδες με ανθρακικό ασβέστιο, μας προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή κρασιών με φρουτώδεις γεύσεις κι αρώματα, όπως το κράνο, το κεράσι, η ελιά και η ντομάτα,  εξαιρετική φινέτσα, καλή δομή και ισορροπία, και επιπλέον με πλούσιο ερυθρό χρώμα.

Εμείς επιλέγουμε να αφήνουμε τη γη της Νάουσας να κάνει το θαύμα της. Οι παρεμβάσεις μας στο αμπέλι είναι ελάχιστες καθώς μένουμε πιστοί της αρχές της βιολογικής καλλιέργειας εδώ και 20 χρόνια.

Για την υπόλοιπη πρώτη ύλη που χρειαζόμαστε για τα blend και τη λευκή ετικέτα μας εμπιστευόμαστε έναν τοπικό παραγωγό, με πολλά χρόνια εμπειρίας στο αμπέλι, που παράγει εξαιρετικό σταφύλι. Ψάξαμε πολύ για να τον βρούμε αλλά πλέον αποτελεί μέρος της οινικής μας «οικογένειάς». Παράγει για εμάς Merlot, Chardonnay και Ασύρτικο. 

Οινοποίηση

Για να φτιάξουμε τα κρασιά μας βασιζόμαστε στην εξαιρετική πρώτη ύλη που μας δίνει η γη μας, στην οινοποίηση της οποίας παρεμβαίνουμε ελάχιστα.

Η οινοποίηση ξεκινά από τη τσιμεντένια δεξαμενή. Η  δεξαμενή μας βοηθά να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα χαρίσματα της πρώτης ύλης. Αποφεύγουμε το βαρέλι γιατί δεν θέλουμε να επισκιάσουμε τα αρώματα των κόκκινων φρούτων που διαθέτουν φυσικά τα σταφύλια μας.

Η τσιμεντένια δεξαμενή μας είναι σαν ένα δωμάτιο μικρό το οποίο είναι κατασκευασμένο με ειδικό για τα σταφύλια υλικό. Η πρώτη ύλη μένει στη δεξαμενή για 10-12 μέρες. Κατόπιν μπαίνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου πραγματοποιούνται όλες οι αναγκαίες εργασίες, όπως οι απολασπώσεις. οι μεταγγίσεις κ.ά.

Χρησιμοποιούμε φυσικές ζύμες από το φλοιό του σταφυλιού και παλαιώνουμε τα κρασιά μας μόνο σε δεξαμενές για διατηρήσουμε όλα τα αυθεντικά αρώματα της ποικιλίας και μόνο. Η μέση παραγωγή μας κυμαίνεται, ανάλογα με την εσοδεία,  στις 15.000 – 20.000 φιάλες ΠΟΠ οίνων.

Οινοποιείο

Το οινοποιείο μας στην Νάουσα έχει εμβαδόν 500τ.μ. (250 τ.μ. ισόγειο και 250 τ.μ. υπόγειο). Το υπόγειο βρίσκεται στα 5-6 μέτρα κάτω από τη γη και διαθέτει την ιδανική θερμοκρασία και υγρασία για τα κρασιά μας.

Ο εξοπλισμός μας περιλαμβάνει δεξαμενές και ημιαυτόματα μηχανήματα γεμιστικά και τα εμφιαλωτικά, τα οποία μπορούν να παράγουν 700-800 φιάλες ανά ώρα.